Kamień kotłowy jest wynikiem termicznego rozkładu wodorotlenku wapnia i magnezu zawartych w wodzie. Do reakcji tej dochodzi już w temperaturze 40⁰C, a im wyższa temperatura, tym szybciej ona przebiega.
Na występowania kamienia kotłowego ma wpływ również nasycenie związków mineralnych w wodzie czyli tzw. „twardość wody”. Skutkiem występowania kamienia kotłowego jest charakterystyczny biały osad pojawiający się wewnątrz urządzeń podgrzewających i transportujących wodę, a także na elementarz grzewczych. Osad ten pojawia się także w instalacjach, w których występuje gorąca para wodna.
Obecność kamienia kotłowego powoduje znaczne straty energetyczne i ekonomiczne.
Pingback: Usuwanie kamienia kotłowego – Polska! - Zmniejszenie kosztów eksploatacji instalacji
Pingback: Ograniczenie rozwoju bakterii Legionella
Pingback: Usuwanie kamienia kotłowego – cała Polska! - Straty energii cieplnej spowodowane kamieniem kotłowym
Pingback: Wpływ twardej wody na skórę
Pingback: Twarda woda a rośliny